Informacja

Gepardy

Gepardy


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Gepard to ssak drapieżny, który jest najszybszym zwierzęciem lądowym (w pogoni za zdobyczem może osiągać prędkość do 115 kilometrów na godzinę). Pięć z nich mieszka w Afryce, a dwie w Azji.

Ciąża u geparda trwa średnio trzy miesiące. Średnia długość życia to dwadzieścia lat. Siedlisko gepardów ogranicza się do Afryki, Indii, Azji Środkowej i Zachodniej, ale gepard azjatycki jest na skraju wyginięcia.

Gepard jest stosunkowo słaby wśród dużych drapieżników, dlatego jego ofiarę mogą wybierać silniejsze lwy, lamparty, hieny. Gepardy dobrze wspinają się na drzewa, zwłaszcza młode osobniki robią to bardzo umiejętnie. Do 15 tygodni młode gepardy są w stanie chować pazury, po czym pazury stają się praktycznie nieruchome.

Młode rodzą się niewidome, ich oczy wybuchają około dziesiątego dnia po urodzeniu. Do dorosłości przeżywa tylko jedna trzecia gepardów (pomimo tego, że matka pod każdym względem stara się ukryć swoje potomstwo). Młode gepardy są bardzo energiczne.

Gepard nie jest naturalnym łowcą - jego matka uczy go tej niezbędnej sztuki. Urodzone w niewoli gepardy nie są w stanie podkradać się i ścigać zdobyczy.

Zewnętrznie gepard jest podobny do innych przedstawicieli rodziny kotów. Przeciwnie, znacznie się od nich różni. Gepard ma smukłe, muskularne ciało; głowa jest mała, oczy wysoko osadzone. Uszy geparda są małe i zaokrąglone. Ze względu na to, że gepard prawie nie ma złogów tłuszczu, może nawet wydawać się nieco kruchy. Futro geparda ma kolor piaskowo-żółty. Na jego obszarze znajdują się małe czarne plamki. Boki pyska geparda ozdobione są cienkimi czarnymi paskami. Masa przedstawicieli tego rodzaju waha się od czterdziestu do sześćdziesięciu pięciu kilogramów. Długość ciała wynosi od 115 do 140 centymetrów. Ogon geparda jest wystarczająco masywny. Jego długość wynosi w przybliżeniu osiemdziesiąt centymetrów.

Ciąża u gepardów trwa trzy miesiące. Czas trwania ciąży waha się od 85 do 95 dni. Liczba urodzonych młodych waha się od dwóch do pięciu (sześć jest bardzo rzadkich). Kocięta mieszkają obok matki od trzynastu do dwudziestu miesięcy. Średnia długość życia gepardów w ich naturalnym środowisku wynosi dwadzieścia lat. W ogrodach zoologicznych gepardy są w stanie żyć znacznie dłużej, ale w niewoli gepardy rozmnażają się bardzo słabo, a przypadki pozyskania potomstwa geparda w ogrodach zoologicznych można nazwać fuksą. Ogólnie rzecz biorąc, trzymanie gepardów w zoo jest bardzo pracochłonne.

Samica geparda nieustraszenie chroni swoje młode. Doskonale ukrywa je przed wrogami. Jednocześnie w pierwszych miesiącach życia młodych matka przenosi je z jednego miejsca w drugie (ponieważ gepardy nie wyposażają swoich legowisk) - jednak te środki oszczędzają tylko około jednej trzeciej młodych (tyle dożyją dorosłości). Młode rodzą się ślepe, a ich oczy są otwarte około dziesiątego dnia po urodzeniu. Zęby mleczne zmieniają się na stałe w wieku dziewięciu miesięcy. Wraz z rodzicami gepardy żyją około półtora roku, po czym rozpoczynają samodzielne dorosłe życie.

Wychowywanie małych gepardów nie jest wcale łatwe. Wynika to z tego, że maluchy gepardów są bardzo energiczne i zawsze nie mają nic przeciwko igraszkom. Często można zaobserwować następujący obraz - małe młode łapią ogon matki, podczas gdy sama matka odpoczywa. Często kochające zabawę dzieci zapominają o możliwym niebezpieczeństwie.

Młode gepardy są niesamowicie piękne. Ich dziecięcy strój jest po prostu niesamowity - zwłaszcza bujna i puszysta szata na plecach, której nie mają już inni przedstawiciele kociej rodziny (chroni maluszka przed oczami wroga). Kiedy młode osiągną wiek dwóch miesięcy, płaszcz ten zaczyna zamieniać się w grzywę. Jednocześnie odsłania swoje czarne plamy na skórze na plecach. W wieku około trzech miesięcy z płaszcza pozostaje tylko niewielki kłaczek, który zakrywa ramiona młodych.

Gepardy są drapieżnikami w ciągu dnia. Przedmiotem ich polowań są głównie małe kopytne. Na przykład cielęta gnu, impale, gazele. Ponadto gepardy często polują na zające. Polowanie najczęściej odbywa się wczesnym rankiem lub odwrotnie wieczorem (ale jeszcze nie jest ciemno). Wynika to z ciepła, które utrzymuje się w ich środowisku w ciągu dnia. W większym stopniu gepardy kieruje się wzrokiem, a nie węchem.

Gepardy, podobnie jak inne koty, czekają na zdobycz w zasadzce. Nie, tym różnią się od nich gepardy. Te drapieżniki ścigają zdobycz na krótką metę, po zbliżeniu się do niej na odległość około dziesięciu metrów.

Gepard to najszybsze zwierzę. Gepardy mogą osiągać prędkość przekraczającą sto kilometrów na godzinę (110-115 km / h) podczas gonienia zdobyczy. W ciągu dwóch sekund osobniki tego rodzaju są w stanie przyspieszyć do siedemdziesięciu pięciu kilometrów na godzinę Bieg geparda składa się ze skoków. Długość tego ostatniego może wynosić od sześciu do ośmiu metrów. Skok trwa około pół sekundy. W pogoni za zdobyczą częstość oddechów geparda wzrasta do 150 razy na minutę. Ciekawostką jest fakt, że ten niesamowity drapieżnik potrafi zmieniać kierunek biegu niemal błyskawicznie. Kiedy ofiara zostaje wyprzedzona, gepardy przewracają ją łapą. Potem zaczynają się dusić. Jeśli wyścig sprinterski się nie powiódł (ofiara nie została pokonana w krótkim czasie), wówczas gepard odmawia kontynuowania pogoni za zdobyczą. Wynika to z dużego zużycia energii podczas krótkich, krótkich cykli (rzadko trwających dłużej niż minutę). Gepard po prostu nie jest w stanie kontynuować długiego polowania i pościgu, dane wskazują, że około połowa pościgów kończy się niepowodzeniem.

Gepardy dobrze wspinają się na rozłożyste drzewa. Co więcej, uwielbiają tę aktywność. To prawda, że ​​młode gepardy wykonują to zadanie znacznie lepiej - wynika to z faktu, że młode gepardy mają ostrzejsze pazury. Jeśli chodzi o pazury, należy zauważyć, że są one dość duże (zwłaszcza pazur pierwszego palca) na kończynach przednich, a ich ostre końce są wygięte do przodu. Za pomocą tych pazurów, wyprzedzając zdobycz, gepard zadaje jej tak silny cios, że ofiara odlatuje na bok. Do około trzeciego miesiąca życia młode gepardy potrafią, podobnie jak kocięta, chować pazury. Jednak po tym, jak ich pazury stały się praktycznie nieruchome. W tym względzie można wyprowadzić analogię między ich nadgarstkami a nadgarstkami psa i ogólnie budowa ciała jednostek jest bardzo podobna do sylwetki charta. Niektóre aspekty zachowania są również podobne do psów.

Gepard to urodzony myśliwy. Wcale tak nie jest. Gepard staje się myśliwym. I tylko wtedy, gdy uczy go matka. Zatem gepardy urodzone poza swoim naturalnym środowiskiem - w niewoli - nie mogą podkraść się do wybranej ofiary i ją ścigać.

Gepard to słaby drapieżnik. Słaby wśród innych dużych drapieżników, takich jak lamparty, lwy, hieny. Te ostatnie często polują na gepardy. Jednocześnie powyższe drapieżniki wykorzystują fakt, że gepard po szybkim i wyczerpującym polowaniu odpoczywa około pół godziny.

Gepardy zamieszkują Afrykę. Oprócz kontynentu afrykańskiego zwierzęta te występują w Indiach, Azji Środkowej i Zachodniej. Jednak w naszych czasach azjatycki gepard jest na skraju wyginięcia i jest niezwykle rzadki. Występuje dość rzadko w Azerbejdżanie i Armenii; w Turkmenistanie takiego geparda ostatnio odnotowano w latach sześćdziesiątych ubiegłego wieku. Gepardy są bardziej podatne na życie na otwartej przestrzeni - na półpustyniach, sawannach itp. Wynika to ze specyfiki ich polowania.

Gepard wydaje głośne dźwięki. Przypominają nieco nagły śpiew ptaków i są słyszalne w promieniu dwóch kilometrów. W ten sposób gepard może komunikować się ze swoimi krewnymi i młodymi.

Gepard charakteryzuje się spokojnym usposobieniem. Kiedy ten drapieżnik jest usatysfakcjonowany, podobnie jak kot domowy zaczyna mruczeć. Ponadto gepardy niezwykle szybko przyzwyczajają się do ludzi. Tego drapieżnika można nawet oswoić. Turyści i podróżnicy przybywający na safari na kontynent afrykański są zdumieni tym, że ci kochający pokój nie są nieśmiali - na przykład dorosły gepard może z łatwością rozciągnąć się w cieniu turystycznej furgonetki. Zdarzają się nawet przypadki, gdy zaciekawione gepardy wskakiwały na maskę samochodu, po czym zaczęły patrzeć na pasażerów przez przednią szybę. Matka geparda i jej potomstwo jedzą razem bardzo spokojnie. Kłótnie i walki są całkowicie wykluczone. Natura zna nawet takie przypadki, gdy w warunkach suszy do diety gepardów włączano soczyste dzikie melony.

W Rosji polowanie na gepardy było bardzo cenione. W X-XII wieku rosyjscy książęta często z pomocą gepardów ścigali saigi po stepach (w tamtych czasach nazywano je Pardus). Geparda wyszkolonego do polowania w Rosji uznano za bardzo cenny prezent.

Ostatnia epoka lodowcowa prawie spowodowała wyginięcie gepardów. Najwyraźniej to prawda. Gepardy żyjące w naszych czasach są bliskimi krewnymi. Z tego powodu mają pewne oznaki zwyrodnienia genetycznego, na przykład gepardy mają wysoką śmiertelność niemowląt. Około 60-70% młodych nie przeżywa do jednego roku. Ten rodzaj genetycznej degeneracji jest również związany z kazirodztwem ze względu na blisko spokrewnione więzi.

Gepard królewski to bardzo rzadka mutacja. Różnica między gepardem królewskim a zwykłym polega na jego kolorze - sierść pierwszego ma zlewające się plamy po bokach (czarne) i czarne paski biegnące wzdłuż grzbietu geparda. Geparda królewskiego po raz pierwszy widziano dopiero w 1926 roku - wówczas przypuszczano, że był to hybryda lamparta i geparda. Nieco później testy genetyczne nie potwierdziły tej wersji. Różnica w kolorze była powodem przypisania geparda królewskiego odrębnemu gatunkowi, ale nieporozumienia dotyczące klasyfikacji tego gatunku geparda zakończyły się dopiero w 1981 roku. Wtedy to z rodziców urodziło się młode w kolorze geparda królewskiego o umaszczeniu charakterystycznym dla wszystkich innych gepardów. Oznaczało to, że takie ubarwienie geparda królewskiego to nic innego jak mutacja - za ubarwienie gepardów królewskich odpowiada gen recesywny. Ta ostatnia objawia się tylko wtedy, gdy jest dziedziczona po obojgu rodzicach. Gepardy królewskie są zdolne do krzyżowania się z gepardami pospolitymi. Jednocześnie dają normalne pełnoprawne potomstwo. Znane są inne odchylenia w ubarwieniu od normalnego ubarwienia gepardów, na przykład w przyrodzie występują gepardy albinosy i gepardy czarne. Ta ostatnia mutacja nazywa się melanizmem. Czarne gepardy mają czarną skórę z matowymi plamami. Ponadto na Ziemi żyją gepardy czerwone. Ich skóra ma złocisty kolor z ciemnoczerwonymi plamami. Występują również żółtawo-brązowe i jasnożółte gepardy. Plamy na ich skórkach są słabo czerwonawe.


Obejrzyj wideo: Jeopardy Series 1 Episode 1 (Lipiec 2022).


Uwagi:

  1. Macmurra

    Gratulacje, jakich słów potrzebujesz... inny pomysł

  2. Sagor

    Dobra robota, wydaje mi się, że to niezwykłe zdanie

  3. Mischa

    You're right, it's accurate

  4. Andrew

    Here it is yes!

  5. Nilabar

    Zgadzam się, bardzo przydatna myśl

  6. Sankalp

    Zgadzam się, to świetna informacja.



Napisać wiadomość