Informacja

Petrel

Petrel



We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Petrel (łac. Procellariclassae) to średniej wielkości ptak morski. Przedstawiciele rodziny petrel znajdują się u wybrzeży wszystkich oceanów, w większości jednak na półkuli południowej. Rząd petrel (lub petrel) obejmuje 81 gatunków. Upierzenie jest całkowicie ciemne lub dwukolorowe z jasnym spodem.

Półkula południowa słynie z największej liczby zamieszkałych gatunków petreli. W morzach rosyjskich gniazduje pięć gatunków, ponadto w okresie koczowniczym można zobaczyć trzynaście gatunków. Podczas migracji do rosyjskiego wybrzeża Oceanu Spokojnego przylatują 3 gatunki albatrosów: czarnogłowy, białogrzbiety i ciemnogrzbiety.

Podstawą odżywczą małych gatunków fajonosych są kalmary, małe ryby i skorupiaki planktonowe. Dieta dużych przedstawicieli tego oddziału obejmuje padlinę i śmieci ze statków. Największymi przedstawicielami rzędu rurkowłosego są albatrosy, a najmniejszymi osobniki z rodziny burzolowatych. Petrele większość życia spędzają nad oceanem, co ułatwia ich budowa ciała.

Petrel lub rurkowaty - nazwa tego samego rzędu. Jak różne są te imiona! Pierwszy oddycha poezją, a drugi wydaje się trochę niegrzeczny. A jednak są blisko spokrewnieni…. Faktem jest, że dzięki bardzo zrogowaciałym rurkom w nosach petreli (z powodu których pojawiło się drugie imię), ptaki te są w stanie spędzić znaczną część swojego życia nad rozległymi morzami i oceanami.

Struktura petreli jest maksymalnie dostosowana do życia związanego z morzem. W zrogowaciałych tubach petreli znajdują się nozdrza, przez które uwalnia się nadmiar soli (w końcu piją słoną wodę morską). Skrzydła z nosem rurowym są długie i wąskie, przeznaczone do szybowcowego lotu. Palce tych ptaków (w sumie jest ich trzy) są połączone ze sobą membraną do pływania, która jest im bardzo potrzebna do pływania.

Petrelom trudno jest nawigować drogą lądową. Ich budowa ciała przyczynia się do życia nad morzem, nad morzem, a nawet w jego grubości - niektóre gatunki nosów rurkowych potrafią nurkować. Jednak ze względu na trudności w poruszaniu się na lądzie petrele lubią gniazdować w pobliżu wody.

Wśród petreli są też najdłużej skrzydlate ptaki na świecie. To albatrosy. Ich rozpiętość skrzydeł może przekraczać cztery metry. Specjalna konstrukcja skrzydła pozwala albatrosom nie lądować przez kilka dni.

Lęg petreli zawiera tylko jedno duże jajko (białe). Interesujące jest to, że liczni przedstawiciele zwierząt z nosem rurkowym mają rekord wśród wszystkich ptaków w okresie inkubacji jaj, który wynosi około dwóch miesięcy. Karmią pisklęta przez sześć miesięcy. Zarówno samica, jak i samiec są w równym stopniu zaangażowani w opiekę nad potomstwem.

Wiele piskląt waży więcej niż ich rodzice pod koniec gniazda. Otrzymują pokarm w postaci tłuszczu żołądkowego - tłustej cieczy, którą dorośli zwracają. Ta żywność sama w sobie jest bardzo kaloryczna. Powstaje w gruczołowym żołądku ptaka i stanowi rezerwę pokarmu. Z jego pomocą petrel może nie tylko karmić swoje pisklęta, ale także przez kilka dni żyć bez jedzenia.

Duże petrele mają doskonały węch. To prawdziwa rzadkość dla ptaków. Po zapachu albatrosy znajdują odpady ze statków i padliny.

Niektórzy przedstawiciele rurkowłosego podczas wędrówek są w stanie objechać cały glob. Należą do nich petrel olbrzymi, petrel wędrowny i albatros królewski. Ponieważ ich ścieżka przebiega przez południowe szerokości geograficzne, a tam wieją silne pasaty, ptaki złapane przez ten wiatr latają po całej Ziemi.

Albatrosy to największe petrele. Ich waga sięga dziesięciu kilogramów. Ptaki te spędzają znaczną część swojego życia w szybującym stanie nad morzami i oceanami. Ułatwiają to niezwykle długie skrzydła - latanie w masach powietrza nie wymaga od albatrosów prawie żadnego wysiłku. Dzień po dniu nurkują teraz w pobliżu wody, a następnie wznoszą się na wysokość 20 metrów. I to jest część ich życia.

Albatrosy są długowieczne. Ich średnia długość życia może sięgać osiemdziesięciu lat (średnio sześćdziesiąt lat). W szczególności ten fakt tłumaczy się prawie całkowitym brakiem naturalnych wrogów u tych ptaków (ze względu na niezwykle duże rozmiary albatrosów).

Albatrosy organizują zabawy godowe. Jednocześnie hałasują, rozkładają skrzydła, wyciągają szyje itp. wszystkiemu towarzyszą przeraźliwe krzyki. Ale rodziny stworzone przez albatrosy są silne - przeżywają całe życie.

Okres lęgowy wędrownego albatrosa wynosi jedenaście miesięcy. Z tego powodu największy albatros nie jest w stanie co roku mieć potomstwa.

Głupcy są jednymi z najczęstszych przedstawicieli porządku węgłowłosego w Rosji. Swoją nazwę zawdzięczają swojej łatwowierności wobec wszystkiego, co ich otacza. Często podczas gniazdowania - na lądzie - fulmary mogą nawet pozwolić osobie zamknąć się dość blisko. Lot tych ptaków może być zarówno w powietrzu, jak i w powietrzu. Przy spokojnej, bezwietrznej pogodzie można je spotkać odpoczywające bezpośrednio na wodzie lub latające nad jej powierzchnią.

Głupcy są sami w morzu. Gromadzą się w stadach tylko ze statków rybackich, aby zbierać śmieci. W tym samym czasie często się kłócą, a potem słychać rechot tych ptaków.

Trasy migracji jesiennej i wiosennej nie są takie same dla wielu petreli. Na przykład petrel smukłodzioby gniazduje na wysepkach w pobliżu Australii. Po usamodzielnieniu się potomstwo dociera do wysp na Morzu Czukockim wzdłuż wybrzeża Azji. Wraca do swoich miejsc lęgowych inną drogą, która biegnie wzdłuż wybrzeża Ameryki.

Waga najmniejszych przedstawicieli rzędu petreli wynosi tylko dwadzieścia gramów. To są ptaki z rodziny burzowatych. Gniazdują w miejscach chronionych przed atakiem: w pustkach między kamieniami, w szczelinach lub norach. Przy bezwietrznej pogodzie nad wodami morskimi można spotkać burzowe burzaki. Ich lot trzepocze. Podczas burzy te niezwykłe ptaki wolą przebywać między wysokimi falami - chronią je przed silnymi wiatrami. W diecie petreli burzowych znajdują się małe zwierzęta morskie.

„Sztormowy deszcz” to zjawisko dobrze znane żeglarzom. Ta duża liczba burzowców ląduje na pokładach statków (zdarza się to szczególnie często przy złej pogodzie). Marynarze nazywali je „ognistymi”, ponieważ ptaki te gromadzą się na statkach w świetle świateł.


Obejrzyj wideo: Brown Skuas and Giant Petrels, Gold Harbour, South Georgia (Sierpień 2022).