Informacja

Bocian

Bocian


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Bocian to rodzina dużych ptaków z rzędu kostek. Nie mają wola.

Mała membrana do pływania łączy trzy przednie palce bociana. Wynika to z faktu, że ich struny głosowe są zredukowane.

Zazwyczaj przedstawiciele rodziny bocianów mają bardzo szerokie skrzydła, głęboko wycięte. Wiele gatunków bocianów corocznie dokonuje znacznych migracji i ogólnie bociany uważane są za znakomicie latające. Ptaki te prawidłowo wykorzystują temperaturę powietrza, aby móc oszczędzać energię podczas lotu.

W locie bociany wyciągają szyje do przodu. Najliczniejsze populacje bocianów występują w krajach strefy tropikalnej. Bociany można spotkać bardzo często w gorących i umiarkowanych szerokościach geograficznych.

Najbardziej znanym członkiem rodziny bocianów jest bocian biały, którego żywotność wynosi około dwudziestu lat. Prawie wszystkie bociany białe to ptaki wędrowne - na zimę lecą do Indii lub Afryki (istnieją dwie trasy migracji).

Bociany występują na wszystkich kontynentach. To prawda, że ​​w Ameryce Północnej ich dystrybucja ogranicza się do terytorium skrajnego południa. W Australii bociany żyją tylko w północno-wschodniej części kontynentu. Na terytorium Federacji Rosyjskiej gniazdują trzy gatunki tych ptaków. W europejskiej części Eurazji gniazdują tylko dwa gatunki bocianów. To bocian biały i bocian czarny. Czasami, jako rzadki gość w Europie, można spotkać przedstawicieli gatunku bociana, dzioba żółtodzioby i afrykańskiego marabuta. Z reguły przy wyborze siedliska bociany preferują terytoria położone w pobliżu zbiorników wodnych, a także otwarte przestrzenie.

Bocian biały to najsłynniejszy członek rodziny bocianów. Bocian biały ma białe upierzenie, z wyjątkiem czarnych końcówek skrzydeł. Ptaki te są wyposażone w długi, cienki dziób o czerwonym kolorze, długą szyję i długie nogi, które również charakteryzują się czerwonawym odcieniem. Ciekawostką jest fakt, że w momencie złożenia skrzydeł bociana może pojawić się zwodnicze wrażenie, że prawie cały ptak ma kolor czarny. Nawiasem mówiąc, z tej cechy pochodzi ukraińska nazwa tego typu bociana - czarnonosa. Samce i samice bocianów białych mają prawie identyczny kolor. Różnica polega na wielkości osobników - samica bociana białego jest wciąż nieco mniejsza od samców. Wzrost tych ptaków waha się od jednego metra do stu dwudziestu pięciu centymetrów, a rozpiętość skrzydeł często sięga dwóch metrów. Masa dorosłego bociana białego wynosi około czterech kilogramów. Przeciętnie te ptaki żyją przez dwadzieścia lat. Wygląd bociana białego jest bardzo podobny do bociana z Dalekiego Wschodu. Ostatnio jednak bocian Dalekiego Wschodu został wyizolowany jako niezależny gatunek.

Obszar występowania bociana białego jest dość szeroki. Można go znaleźć na całym terytorium Europy i Azji. Bocian biały zimuje w tropikalnej Afryce lub Indiach. Ponadto populacja bocianów osiadłych w południowych rejonach kontynentu afrykańskiego prowadzi siedzący tryb życia. Osiedlone są również niektóre bociany żyjące w Europie Zachodniej. Są to obszary, dla których charakterystyczne są cieplejsze zimy. Migrujące bociany przemierzają dwie trasy zimowania. Osobniki gniazdujące na zachód od Łaby korzystają z następującej trasy: po przekroczeniu Cieśniny Gibraltarskiej ptaki te pozostają na zimę w Afryce. To obszar między tropikalnymi lasami deszczowymi a Saharą. Bociany białe, które gniazdują na wschód od Łaby, migrują przez Azję Mniejszą i Palestynę. Ich zimowiskami jest kontynent afrykański między Afryką Południową a Sudanem Południowym. Niektóre osobniki zimują w Arabii Południowej (bardzo mała liczba bocianów białych) i Etiopii (na zimę przebywa tu nieco więcej ptaków niż w Arabii Południowej). Bez względu na omawiane terytorium, bociany białe zawsze gromadzą się na zimę w ogromne stada, w tym tysiące ptaków. Młodzi przedstawiciele gatunku bociana białego często przebywają w Afryce nie tylko na zimę, ale także na lato. Migracje bocianów białych związane z lotem na zimowiska występują w ciągu dnia. Ponadto ptaki latają na dość dużej wysokości, unikając przebywania nad wodami morskimi. Podczas lotów często można zobaczyć szybujące bociany.

Bociany białe migrują w małych grupach. Czasami w stadach. Te grupy (lub stada) bocianów formują się bezpośrednio przed wyjazdem na zimowiska. Jest to czas następujący bezpośrednio po rozmnażaniu i karmieniu potomstwa. Początek wyjazdu przypada na koniec lata lub pierwszy miesiąc jesieni. Są chwile, kiedy odlot bocianów białych z różnych powodów jest opóźniony do października. Jak wspomniano powyżej, bociany białe latają na dużych wysokościach w ciągu dnia. Ciekawostką jest fakt, że prędkość ruchu bocianów białych w kierunku południowym jest dwukrotnie mniejsza niż prędkość ruchu tych ptaków w kierunku gniazda na wiosnę. Niektóre osobniki spędzają czasami zimę bezpośrednio w swoim miejscu lęgowym. Taka sytuacja ma miejsce np. W Danii.

Dieta bocianów białych obejmuje głównie małe kręgowce. A także różne bezkręgowce. Bociany zamieszkujące terytorium Europy nigdy nie porzucą żmij, węży, żab i ropuch. Ponadto ulubionym pokarmem bocianów białych jest szarańcza i koniki polne. W diecie tych ptaków są również dżdżownice, niedźwiedzie, chrząszcze majowe, małe ssaki (głównie zające, susły, krety) oraz jaszczurki. Czasami jedzą małe ryby i bardzo rzadko małe ptaki. Szukając pożywienia, bociany białe chodzą bardzo wdzięcznie i wolno. Jednak gdy widzą potencjalną zdobycz, chwytają ją z prędkością błyskawicy.

Bociany korzystają z tego samego gniazda od kilku lat. Wcześniej ptaki te wybierały drzewa jako miejsca gniazdowania. Na nich bociany użyły gałęzi do zbudowania ogromnego gniazda. Z reguły miejsce ich gniazdowania znajdowało się w bezpośrednim sąsiedztwie osad ludzkich. Nieco później ptaki te zaczęły wyposażać swoje gniazda na dachach różnych budynków (w tym domów). Czasami ktoś pomagał bocianowi w tym zakresie, wznosząc te budynki specjalnie dla nich. Ostatnio osobniki tego gatunku z powodzeniem układały gniazda na rurach fabrycznych lub liniach wysokiego napięcia. Ciekawostką jest fakt, że im starsze gniazdo, tym większa jest jego średnica. Ponadto waga poszczególnych gniazd sięga kilku centymetrów. Jest to tak ogromne gniazdo, że staje się miejscem życia nie tylko samych bocianów, ale także różnych małych ptaków. Te ostatnie mogą na przykład obejmować szpaki, wróble i pliszki. Dość często gniazdo jest „dziedziczone” - po śmierci rodziców przejmuje je potomstwo. Najstarszym gniazdem, z którego korzystało więcej niż jedno pokolenie bocianów, jest gniazdo zbudowane przez te ptaki na jednej z niemieckich wież (we wschodniej części kraju). Służył bocianom od 1549 do 1930 roku.

Samce bocianów białych jako pierwsze przybywają na miejsce lęgowe. Wyprzedzają samice zaledwie o kilka dni. Zdarzają się przypadki, gdy samce pokonują w ciągu jednego dnia dwieście kilometrów. Bociany wracają do naszego kraju pod koniec marca lub na początku kwietnia. Ciekawostką jest fakt, że samiec bociana białego uważa za własną samicę, która pojawiła się jako pierwsza w gnieździe; ale jeśli niedługo potem do gniazda przyleci inna samica, wówczas obie będą walczyć o prawo do zostania matką. Co więcej, w tej walce samiec absolutnie nie bierze udziału. Samicę, która wytrzymała konkurencję, samiec zaprasza do gniazda. W tym samym czasie samiec odrzuca głowę na plecy i dziobem wydaje stukot, a w celu wywołania większego rezonansu usuwa język do krtani. Samiec wydaje identyczne brzęczące dźwięki, gdy inny samiec zbliża się do jego gniazda. Tylko postawa jest inna. Bocian biały poziomo wciąga szyję i ciało, opuszczając lub unosząc skrzydła. Czasami zdarza się, że młode bociany przylatują do gniazda starego samca. Wynika to z faktu, że ci pierwsi są po prostu zbyt leniwi, by wyposażyć własne gniazdo. Często dochodzi do walk między właścicielem gniazda a przeciwnikami, którzy nie reagują na wstępne zagrożenia. Gdy zaproszenie samca zostaje przyjęte, oba ptaki przebywając w gnieździe zaczynają klaskać dziobami i odrzucać głowy do tyłu.

Samica bociana białego składa od dwóch do pięciu jaj. Rzadziej ich liczba waha się od jednego do siedmiu. Jajka są białe. W wysiadywaniu jaj biorą udział zarówno samiec, jak i samica - zazwyczaj role rozkładają się następująco: samica wysiaduje w nocy, a samiec w ciągu dnia. Przy przewijaniu kur zawsze mają miejsce określone pozy rytualne. Czas inkubacji jaj wynosi około trzydziestu trzech dni. Tylko pisklęta, które się pojawiły, są bezradne, ale można je zobaczyć. Początkowo dieta piskląt obejmuje głównie dżdżownice. Rodzice wyrzucają je z gardła, a potomstwo albo łapie robaki w locie, albo zbiera je w samym gnieździe. W miarę starzenia się pisklęta bocianów białych są w stanie wyrywać pożywienie bezpośrednio z dzioba rodziców.

Pisklęta bociana białego są ściśle monitorowane przez osoby dorosłe. Dorosłe ptaki często wyrzucają z gniazda wszystkie chore i słabe pisklęta. Dopiero pięćdziesiątego czwartego lub pięćdziesiątego piątego dnia po urodzeniu młode bociany startują z gniazda. Jednak proces ten odbywa się ponownie pod okiem rodziców. Nawet po starcie przez kolejne dwa lub dwa i pół tygodnia pisklęta są karmione przez rodziców, a bociany doskonalą swoje umiejętności latania. Bociany stają się całkowicie niezależne w wieku siedemdziesięciu dni. Ciekawostką jest to, że młode bociany latają na zimę bez żadnego przywództwa nad nimi ze strony dorosłych. Na ścieżkę, którą bociany wyruszają pod koniec sierpnia, wskazuje ich naturalny instynkt. Dorosłe osobniki wyjeżdżają jednak na zimowanie nieco później - we wrześniu. Bociany osiągają dojrzałość płciową w wieku trzech lat. Mimo to niektóre osobniki zaczynają gniazdować dopiero sześć lat po urodzeniu.

Bocian to ptak bardzo szanowany w kulturze ludowej. Różne tradycje mitopoetyczne określają bociany jako bóstwa, szamanów, totemicznych przodków, demiurgów itp. Bociany białe są uważane za symbole życia i wzrostu, nieba i słońca, wiatru i grzmotów, wolności i inspiracji, wyższości i proroctwa, obfitości i płodności.

Bocian czarny to kolejny członek rodziny bocianów. Bocian czarny znajduje się na listach Czerwonej Księgi Rosji i Białorusi. Podczas lotu często znajduje się w stanie unoszącym się. Ta cecha jest również obserwowana u innych bocianów. W locie bociany czarne również odrzucają nogi i wyciągają szyje do przodu. Dieta bocianów czarnych składa się głównie z ryb, bezkręgowców i małych kręgowców wodnych. W ten sposób łąki zalewowe położone w bezpośrednim sąsiedztwie zbiorników wodnych, a także płytkie wody, stają się żerowiskami tych ptaków. Ponadto w okresie zimowania dieta bocianów czarnych urozmaica się ze względu na duże owady, nieco rzadziej jaszczurki i węże, a także małe gryzonie.

Bocian czarny jest koloru czarnego. Upierzenie bocianów czarnych jest przeważnie czarne, chociaż ma miedziano-czerwony lub zielonkawy odcień. Brzuch ciała tego ptaka jest biały, a gardło, dziób i głowa są jaskrawoczerwone. Ponadto jasnoczerwony kolor ma nieopierzoną plamkę na uzdę i w pobliżu oczu czarnego bociana.

Rozmiar bociana czarnego jest nieco mniejszy niż bociana białego. Długość skrzydeł bociana czarnego wynosi około pięćdziesięciu czterech centymetrów. Średnia waga tego ptaka to trzy kilogramy.

Bociany czarne mają tendencję do unikania ludzi. Bocian czarny to bardzo skryty ptak. W związku z tym bociany, wybierając siedlisko, preferują stare lub głębokie lasy, obszary w pobliżu zbiorników wodnych. W ten sposób wizerunek bociana czarnego można znaleźć w pobliżu bagien, leśnych jezior i rzek. Gatunek zamieszkuje strefę leśną Eurazji. Jeśli chodzi o terytorium naszego kraju, przedstawiciele tego gatunku żyją na terytorium od Morza Bałtyckiego po Ural, a także na terytorium Syberii Południowej po Daleki Wschód (największa liczba przedstawicieli bocianów czarnych gniazduje w Primorye). Odrębna populacja bocianów czarnych zamieszkuje południe Rosji. To lasy Terytorium Stawropola, Dagestanu, Czeczenii. Zimowiskiem bocianów czarnych jest Azja Południowa. Ponadto bociany czarne można spotkać w RPA - żyje tu osiadła populacja tych ptaków.

Bocian czarny jest ptakiem monogamicznym. Potrafi rozmnażać się dopiero po trzech latach od urodzenia. Gniazdo jest zwykle budowane na wysokości od dziesięciu do dwudziestu metrów. Mogą to być półki skalne lub wysokie stare drzewa. Warunkiem wstępnym jest to, że miejsca lęgowe powinny znajdować się z dala od ludzkich siedzib. Gniazdo bociana czarnego raz w roku. Są chwile, kiedy gniazda tych ptaków znajdują się wysoko w górach. Może sięgać nawet 2200 metrów nad poziomem morza. Do budowy gniazda bociany czarne wykorzystują gałązki i grube gałęzie drzew. Bociany łączą je razem za pomocą gliny, darni i ziemi. Analogicznie do bocianów białych, przedstawiciele tego gatunku przez wiele lat obsługują jedno gniazdo. Koniec marca - początek kwietnia to przybycie bocianów czarnych na miejsce lęgowe. Samiec, wydając ochrypły gwizd i unosząc biały ogon, zaprasza samicę do swojego gniazda; samica składa od czterech do siedmiu jaj. Oboje rodzice biorą udział w inkubacji, która trwa około trzydziestu dni. Pisklęta bocianów czarnych pojawiają się nierównomiernie, ze względu na to, że inkubacja rozpoczyna się od pierwszego jajka. Kolor wyklutych piskląt jest szarawy lub biały. Podstawa dzioba jest pomarańczowa, a czubek dzioba zielonkawożółty. Przez około dziesięć dni potomstwo leży tylko w gnieździe. Następnie pisklęta zaczynają siadać, mogą stać na nogach dopiero w wieku od trzydziestu pięciu do czterdziestu dni. Czas przebywania piskląt bocianów czarnych w gnieździe wynosi od pięćdziesięciu pięciu do sześćdziesięciu pięciu dni. Bociany otrzymują pożywienie od rodziców cztery lub pięć razy dziennie.

Bociany czarne nie tworzą kolonii. Często gniazda tych ptaków znajdują się w odległości co najmniej sześciu kilometrów od siebie. Wyjątkiem jest populacja bocianów czarnych gniazdujących na wschodnim Zakaukaziu. Tutaj gniazda znajdują się w odległości zaledwie jednego kilometra. Czasami można nawet zobaczyć dwa gniazda mieszkalne bocianów czarnych na tym samym drzewie.

Głos bociana czarnego jest niezwykle rzadki. Podobnie jak bociany białe, ptaki te bardzo niechętnie wyrażają swój głos. Jeśli tak się stanie, to z reguły w locie, kiedy bociany czarne wydają dość głośny krzyk. Można to przetłumaczyć jako „chi-ling” lub „che-le”. Czasami bociany czarne rozmawiają cicho w gnieździe, w okresie godowym przedstawiciele tego gatunku wydają głośne syczenie; ptaki te również bardzo rzadko pukają dziobami. Pisklęta mają bardzo nieprzyjemny i niegrzeczny głos.

Podejmowano próby skrzyżowania bocianów białych i czarnych.W ogrodach zoologicznych niejednokrotnie zauważono, że samiec bociana czarnego zaczyna opiekować się samicą bociana białego, ale nie udało się pozyskać piskląt mieszańców, co w dużej mierze wynika ze znacznych różnic w rytuałach godowych przedstawicieli tych dwóch gatunków.

Bocian Dalekiego Wschodu to rzadki ptak. Bocian Dalekowschodni to gatunek spokrewniony z bocianem białym. Obecnie populacja tego gatunku liczy około trzech tysięcy osobników. Bocian z Dalekiego Wschodu jest wpisany do Czerwonej Księgi Rosji.

Bocian z Dalekiego Wschodu ma wiele wspólnego z bocianem białym. Przede wszystkim mówimy o kolorze upierzenia. Rozmiar bociana dalekowschodniego jest nieco większy niż bocian czarny. Ponadto bocian z Dalekiego Wschodu ma mocniejszy dziób; nogi tych ptaków mają jaskrawoczerwony kolor. Dziób jest czarny. Inną różnicą między tymi dwoma typami bocianów jest kolor dzioba piskląt - pisklęta bociana białego mają czarny dziób, podczas gdy pisklęta bociana dalekowschodniego są czerwono-pomarańczowe.

Bocian z Dalekiego Wschodu występuje tylko w Rosji. Tak jest praktycznie. Rzeczywiście, prawie cały obszar dystrybucji tego gatunku przypada na terytorium Federacji Rosyjskiej. Nazwa mówi sama za siebie - te ptaki gniazdują na Dalekim Wschodzie. Mówiąc dokładniej, są to terytoria Primorye i Priamurye. Ponadto bocian z Dalekiego Wschodu występuje w Mongolii, północno-wschodnich Chinach i Korei Północnej. Bociany dalekowschodnie gromadzą się w stadach dość wcześnie i odlatują na zimowanie (południe i południowy wschód Chin).

Bociany dalekowschodnie preferują miejsca wilgotne. Ptaki te osiedlają się w pobliżu wilgotnych miejsc i zbiorników wodnych. Ich dieta obejmuje zwierzęta wodne i półwodne. Są to bezkręgowce i małe kręgowce. Żabami i małymi rybami żywią się głównie bociany dalekowschodnie. Wybierając miejsca lęgowe, osobniki tego gatunku starają się unikać bliskości osad ludzkich. Ponadto bocian Dalekiego Wschodu rzadko buduje gniazda w odległych, niedostępnych miejscach.

Bociany dalekowschodnie zakładają gniazda wysoko na drzewach. Niezbędnym warunkiem wyboru miejsca lęgowego jest obecność w pobliżu zbiorników wodnych. Mogą to być bagna, jeziora, rzeki. Oprócz drzew inne wieżowce mogą stać się miejscem na gniazdo. Mówimy na przykład o liniach energetycznych. Średnica gniazda u bocianów dalekowschodnich wynosi około dwóch metrów, a wysokość gniazda może wahać się od trzech do czternastu metrów. Jedno gniazdo (jak u innych bocianów) służy osobnikom tego gatunku przez wiele lat, a jaja składane są pod koniec kwietnia. Liczba jaj w lęgu waha się od dwóch do sześciu i zależy od różnych warunków. Bezradne pisklęta wykluwają się około trzydziestu dni po złożeniu jaj. Samica i samiec karmią swoje potomstwo, odbijając pokarm w dziób. Bociany dalekowschodnie osiągają dojrzałość płciową w wieku od trzech do czterech lat.


Obejrzyj wideo: Śpiewające Brzdące - Żabie kroki - Piosenki dla dzieci (Lipiec 2022).


Uwagi:

  1. Kermit

    No cóż, nie trzeba tak mówić.

  2. Garry

    Dobra odpowiedź

  3. Amen

    Oni są źli. Napisz do mnie w PM.

  4. Gilles

    Przepraszam, ale moim zdaniem się mylisz. Podyskutujmy. Napisz do mnie w PM, będziemy się komunikować.

  5. Tagis

    Dzięki. Bardzo przydatne informacje

  6. Terron

    Bardzo zabawna rzecz



Napisać wiadomość